Visa Romania

Ai devenit rezervat în a plăti cu cardul după ce ai citit mult prea des despre diverse probleme și dificultăți? Ar trebui să știi, însă, că în România cazurile de fraudă sunt izolate și, de cele mai multe ori, determinate de naivitate sau neatenție.

Statisticile demonstrează că, în prezent, frauda pe carduri este neglijabilă în România, fiind de aproape nouă ori mai mică decât cea înregistrată în medie în Europa.

Directorul general pentru România al Visa Europe, Cătălin Crețu, subliniază faptul că majoritatea posesorilor de carduri din România nu au avut nicio problemă cu acestea indiferent că le-au utilizat la bancomat, la comercianți sau pe internet, mai ales datorită faptului că cele mai multe carduri sunt cu cip.

Urmează cei cinci pași pentru siguranță maximă posibilă:

1. Semnează-te pe spatele cardului imediat după ce l-ai primit!

Dacă unui vânzător i se pare ceva ciudat la o plată, acesta are dreptul să îți ceară un act de identitate sau să păstreze cardul și să verifice dacă semnătura de pe spatele cardului este aceeași ca cea de pe chitanță.

2. Asigură-te că doar tu știi codul PIN!

Memorează codul PIN și nu îl nota sub nicio formă pe card, pe o hârtie pe care să o ții în portofel sau pe telefonul mobil. Apoi, când ai nevoie să scoți bani de la bancomat, trebuie să te asiguri că nimeni nu vede codul PIN pe care îl tastezi. Pe lângă asta, deși e puțin probabil, asigură-te că înainte de fanta prin care introduci cardul nu a fost aplicat un alt dispozitiv, care copiază datele de pe card, sau uită-te atent la tastatura pe care scrii codul PIN, pentru că pot fi cazuri în care hoții aplică o tastatură falsă peste cea originală a bancomatului. În plus, și la autorizarea unei plăți la comercianți, trebuie să acoperi cu mâna tastele POS-ului atunci când tastezi PIN-ul, pentru a te asigura că nimeni nu vede acest cod.

3. Nu scăpa din ochi cardul atunci când îl înmânezi pentru a plăti la comercianți!

Există extrem de rar unele dispozitive care seamănă cu un POS, dar de fapt sunt destinate copierii cardurilor. Metoda de utilizare este simplă și se bazează în principal pe neatenția cumpărătorului: vânzătorul ia cardul, îl introduce în dispozitiv, iar ulterior spune că tranzacția a fost refuzată și trebuie să încerce din nou, normal în POS-ul adevărat. Astfel, în cazul unui refuz, cere întotdeauna chitanța pe care scrie clar motivul pentru care tranzacția a fost refuzată: lipsă fonduri, conexiunea internet etc. Această chitanță nu poate fi dată de dispozitivul de copiat carduri. De asemenea, înainte de a autoriza o plată prin introducerea codului PIN sau prin semnarea chitanței, verifică dacă suma scrisă pe chitanță sau pe ecranul terminalului POS este corectă.

4. Nu da informațiile personale prin telefon sau prin email!

Visa, băncile membre sau orice altă organizație nu îți vor cere niciodată prin email sau telefon detalii personale, de securitate sau legate de card. De fapt, infractorii profită de naivitatea posesorilor de carduri printr-o modalitate denumită phishing, adică prin crearea și utilizarea unor e-mailuri și pagini de internet frauduloase, concepute astfel încât să semene cu cele ale companiilor cunoscute de posesorii de carduri. Amenințarea pe care o reprezintă fenomenul de phishing este minoră, dar întotdeauna e bine să fii prevăzător, în special în perioadele aglomerate la cumpărături. În plus, dacă primești un email de acest gen, contactează imediat banca la care ai contul.

5. Apelează la sistemele de protecție pe internet sau verifică detaliile tehnice ale comercianților online!

Siguranță maximă pentru o tranzacție cu cardul pe internet poți avea dacă îți înregistrezi cardul în platforma Verified by Visa (mai exact stabilești un mesaj de întâmpinare și o parolă) și plătești doar pe siteurile înrolate în acest serviciu. Dacă vrei să plătești cu cardul la comercianții care nu sunt înrolați în această platformă, ia-ți următoarele măsuri de precauție: verifică reputația site-ului, nu furniza codul PIN, verifică dacă în subsolul paginii apare simbolul unei chei sau lacăt și dacă adresa site-ului începe cu https:// în loc de http://, păstrează o dovadă a tranzacției, citește procedurile de livrare și returnare de pe site-ul magazinului și caută un număr de contact sau adresă de email și notează-le în cazul în care vei avea nelămuriri.

Directorul Visa Europe pentru România a menționat faptul că la nivel european și mondial se observă că, în condițiile în care s-a intrat cu cardul cu cip pe piață, frauda din mediul fizic a migrat către mediul online. „Paza bună trece primejdia rea, iar la un moment dat și România ar putea fi luată în atenția unor infractori și trebuie să fim pregătiți. De aceea, vrem ca din ce în ce mai multe carduri și comercianți să fie înrolați în Verified by Visa, care oferă siguranță aproape deplină pentru cumpărăturile cu cardul pe internet„, a explicat Crețu.

Concluzionând, Crețu recomandă românilor următorii pași pentru a avea un plus de siguranță pentru card: „Să se asigure că nimeni nu știe și nu vede codul PIN, să nu scape cardul din ochi atunci când îl înmânează pentru efectuarea unei plăți, să nu își dea niciodată datele personale prin email sau telefon și să-și înroleze cardurile în platforma Verified by Visa„.

Notă: Pentru întrebări legate de plățile cu cardul pe internet puteți scrie la adresa plationline[at]evz.ro sau vizitați www.visa.ro pentru mai multe informații.