Cum funcționează abonamentele și plățile recurente prin EuPlătesc?

Plățile recurente sunt esențiale în activitatea afacerilor care oferă servicii pe bază de abonament sau taxă. Implementarea lor aduce beneficii semnificative atât pentru companii, cât și pentru clienții lor, oferind o metodă de achitare sigură și convenabilă, prin decontare automată a sumelor datorate de utilizatori și încasări fără bătăi de cap.

Află chiar de la specialiștii EuPlătesc cum funcționează acest sistem de plăți și cum poate plata recurentă să contribuie la creșterea afacerii tale.

Ce înseamnă plățile recurente și cum se pot implementa?

Plata recurentă este un sistem în care o anumită sumă este dedusă automat din contul unui client la intervale programate pentru a acoperi taxele de abonament pentru produse sau servicii. Plățile sunt programate în prealabil, iar clienții sunt întotdeauna conștienți de momentul în care acestea sunt retrase.

Pentru implementarea plăților recurente, ai nevoie de un procesator de plăți online și de un pachet avantajos pentru afacerea ta. EuPlătesc oferă soluții tehnice avansate, de la partea de software și instalare în platforma ta de eCommerce sau site-ul tău de prezentare, la intermedierea plăților și până la asistență tehnică permanentă.

Etapele de bază ale plăților recurente

Plățile recurente au în spate un proces fluid și continuu de încasări și decontări, fără grija formalităților periodice de notificări de plată, introducerea repetată a datelor cardului Visa ori Mastercard, încetarea furnizării și refacerea contractelor. Întregul circuit repetitiv al plăților funcționează în câteva etape simple.

1. Clientul se abonează sau face subscrierea

Atunci când un client optează pentru facturarea recurentă, procesul este automat pus în mișcare. De obicei, clienții își furnizează detaliile de plată, cum ar fi informațiile de plată cu cardul de credit sau de debit. De asemenea, clientul trebuie să accepte termenii și condițiile abonamentului înainte ca fondurile să poată fi deduse din contul său.

2. Începe facturarea

Odată ce clientul se abonează, ciclul de facturare este setat să înceapă. Compania furnizoare de produse sau servicii va avea nevoie de un cont de comerciant pentru a primi plățile.

Procesarea tranzacțiilor se face prin intermediul unor gateway-uri de plată securizate care protejează informațiile bancare și de facturare ale cardului clientului. Apoi, fondurile sunt transferate direct în contul bancar al companiei, iar venitul este recunoscut și procesat de departamentul de contabilitate.

3. Compania trimite factura și chitanța

În cele din urmă, compania notifică clientul cu privire la facturare prin intermediul unui canal de comunicare, cum ar fi e-mailul. De asemenea, compania trimite factura și chitanțele pentru plățile facturate.

Procesul continuă apoi să se repete, cu excepția cazului în care există o problemă legată de refuzarea tranzacției, cum ar fi expirarea valabilității cardului de credit. Imediat însă după eșuarea plății, clientul este anunțat, iar problema se poate rezolva cu ușurință.

Ce tipuri de afaceri pot implementa plățile recurente?

Plățile recurente se pot implementa în activitatea mai multor tipuri de companii, dar și în instituții de învățământ, organizații nonguvernamentale susținute din contribuții umanitare, în asociații profesionale sau în cluburi elitiste care funcționează cu taxe de acces. Modelul a apărut în primă instanță în online, la furnizorii de soluții software diverse.

Pot beneficia din plin de avantajele plăților recurente următoarele modele de afaceri:

Companiile SaaS

SaaS, prescurtarea de la „software as a service”, este un model de livrare în care un software găzduit central este licențiat clienților prin intermediul unui plan de abonament. Orice companie care își închiriază software-ul prin intermediul unui sistem central, bazat pe cloud, poate fi considerată o companie SaaS.

În schimbul unui abonament, o societate SaaS își asumă responsabilitatea pentru servere, baza de date (și datele pe care le conțin) și alte software-uri care permit accesarea și utilizarea produsului său. Planurile de taxare oferite clienților pot varia considerabil în funcție de pachetul ales – standard, profesional, premium etc.

Intră în această categorie firmele care furnizează soluții de automatizare în afaceri – marketing, CRM, contabilitate, gestionare stocuri, licențe pentru software, platforme de conținut generat AI, de acces la baze de date cu materiale foto și video, antivirus etc.

Afacerile eCommerce de tip DTC

DTC vine de la Direct-to-Consumer și desemnează acele afaceri de producător care își vând marfa sau serviciile direct către consumatori, fără distribuitori sau intermediari și livrează periodic la ușa clientului o anumită cantitate de produse sau prestează anumite activități.

Aici se încadrează fermierii care livrează săptămânal sau lunar lădița cu verdețuri sau fructe, lăptăriile, apa îmbuteliată, cafea, efectuarea cumpărăturilor zilnice, servicii de pază sau curățenie periodică. Toate aceste presupun un abonament plătit de către client.

Organizatorii de cursuri online

Societățile sau PFA-urile care se ocupă cu programe de educație online pe bază de abonamente pentru module și cursuri online găsesc în plățile recurente o modalitate eficientă și sigură de a-și fideliza clienții și de a-și eficientiza fluxurile de numerar.

De la cursuri online de formare profesională, cele pentru elevi și studenți la hobby-uri – pictură, desen, modelaj etc., și până la yoga și ședințe de dezvoltare personală și terapii alternative – toate se încadrează în această tipologie și pot funcționa pe bază de taxe de acces, abonamente și plăți recurente.

Sălile de fitness și centrele de wellness

Sălile de sport și centrele de wellness se bazează frecvent pe plăți recurente pentru abonamente lunare, oferind acces constant la facilități, ședințe de grup sau sesiuni individuale, într-un sistem convenabil atât pentru clienți, cât și pentru antrenorii și instructorii de fitness.

Serviciile de streaming

Serviciile de streaming au cunoscut o amploare remarcabilă în ultimii ani, datorită schimbărilor în comportamentul consumatorilor de filme. Acestea se bazează pe posibilitatea de selecție a utilizatorilor, pe experiențe fluide, neîntrerupte de reclame și pe nevoia publicului de a-și construi propriul program de vizionare.

Companiile de streaming se întreg astăzi în oferte cât mai avantajoase pentru consumatori, iar un sistem sigur și eficient de plăți recurente contribuie la retenția clienților și creșterea satisfacției acestora.

Avantajele plăților recurente pentru afaceri și clienții lor

Plățile recurente sunt o soluție inteligentă și modernă pentru afaceri care vor să economisească timp, să încaseze mai ușor și să-și păstreze clienții fericiți. Totul se întâmplă automat, fără bătăi de cap, fără notificări la scadențe, fără întârzieri. Iată câteva motive pentru care merită să le implementezi:

  • Economisești timp și bani

Nu mai pierzi ore cu trimis notificări sau urmărirea plăților. Sistemul se ocupă de tot, iar clienții scapă de comisioane și stresul facturilor uitate.

  • Clienți mai loiali

Plățile recurente cresc șansele ca un client să rămână alături de tine pe termen lung. Serviciile nu se întrerup, iar relația cu brandul tău devine mai stabilă.

  • Simplu și flexibil

Ai un flux de bani constant, fără surprize. Clienții plătesc fără griji, tu încasezi fără întârziere. Toată lumea e mulțumită.

  • Funcționează pentru tot felul de plăți

De la abonamente lunare sau anuale, până la rate, taxe, leasing sau facturi – sistemul se adaptează ușor oricărui tip de afacere.

  • Colectare automată

Setezi totul o singură dată, iar apoi plățile intră direct în contul tău, lună de lună. Clienții nici nu trebuie să-și amintească de ele.

Dacă vrei să economisești timp și să-ți crești veniturile constant, implementarea plăților recurente este așadar soluția ideală. Este simplu, sigur și comod pentru tine și clienții tăi. Fii pregătit să-ți îmbunătățești fluxul de numerar, să-ți fidelizezi clienții și să le oferi o experiență fără bătăi de cap. Află mai multe despre cum poate EuPlătesc să te ajute să-ți optimizezi plățile recurente și contactează-ne pentru o consultanță personalizată!

De ce să alegi EuPlătesc?
Suntem procesatorul de plăți online care oferă metode de plată cu o securitate sporită pentru ca tu să te poți concentra pe diversificarea gamei de produse și servicii.

Un nivel înalt de securitate este absolut necesar când vine vorba de tranzacționarea online, de aceea te ajutăm să detectezi fraudele online în timp real prin sistemul dezvoltat de Visa şi Mastercard, și furnizat de EuPlătesc.ro.

Răsplătim încrederea care ne este acordată, astfel suntem receptivi la nevoile tale și îți oferim servicii personalizate.

Oferim servicii de calitate astfel încât clienții noștri să-şi poată onora promisiunile faţă de proprii clienți.

Îți oferim tot ce ai nevoie pentru afacerea ta online. Experienţa, resursele şi serviciile noastre reprezintă soluţia ideală pentru tine şi clienţii tăi.