ja_mageia

Metro Romania
Incepând cu anul 2011, Metro Romania a ales EuroPayment Services ca furnizor de soluţii de plată online cu card bancar. Mai multe informaţii puteţi gasi aici.
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Visa Romania
Cinci paşi simpli pentru un card sigur PDF Imprimare Email
Autor: Marius Pîrloiu| Sursa: EVZ.ro

Ai devenit rezervat în a plăti cu cardul după ce ai citit mult prea des despre diverse probleme şi dificultăţi? Ar trebui să ştii, însă, că în România cazurile de fraudă sunt izolate şi, de cele mai multe ori, determinate de naivitate sau neatenţie.Plați sigure cu cardul

Statisticile demonstrează că, în prezent, frauda pe carduri este neglijabilă în România, fiind de aproape nouă ori mai mică decât cea înregistrată în medie în Europa.

Directorul general pentru România al Visa Europe, Cătălin Creţu, subliniază faptul că majoritatea posesorilor de carduri din România nu au avut nicio problemă cu acestea indiferent că le-au utilizat la bancomat, la comercianţi sau pe internet, mai ales datorită faptului că cele mai multe carduri sunt cu cip.

Urmează cei cinci paşi pentru siguranţă maximă posibilă:

1. Semnează-te pe spatele cardului imediat după ce l-ai primit!

Dacă unui vânzător i se pare ceva ciudat la o plată, acesta are dreptul să îţi ceară un act de identitate sau să păstreze cardul şi să verifice dacă semnătura de pe spatele cardului este aceeaşi ca cea de pe chitanţă.

2. Asigură-te că doar tu ştii codul PIN!

Memorează codul PIN şi nu îl nota sub nicio formă pe card, pe o hârtie pe care să o ţii în portofel sau pe telefonul mobil. Apoi, când ai nevoie să scoţi bani de la bancomat, trebuie să te asiguri că nimeni nu vede codul PIN pe care îl tastezi. Pe lângă asta, deşi e puţin probabil, asigură-te că înainte de fanta prin care introduci cardul nu a fost aplicat un alt dispozitiv, care copiază datele de pe card, sau uită-te atent la tastatura pe care scrii codul PIN, pentru că pot fi cazuri în care hoţii aplică o tastatură falsă peste cea originală a bancomatului. În plus, şi la autorizarea unei plăţi la comercianţi, trebuie să acoperi cu mâna tastele POS-ului atunci când tastezi PIN-ul, pentru a te asigura că nimeni nu vede acest cod.

3. Nu scăpa din ochi cardul atunci când îl înmânezi pentru a plăti la comercianţi!

Există extrem de rar unele dispozitive care seamănă cu un POS, dar de fapt sunt destinate copierii cardurilor. Metoda de utilizare este simplă şi se bazează în principal pe neatenţia cumpărătorului: vânzătorul ia cardul, îl introduce în dispozitiv, iar ulterior spune că tranzacţia a fost refuzată şi trebuie să încerce din nou, normal în POS-ul adevărat. Astfel, în cazul unui refuz, cere întotdeauna chitanţa pe care scrie clar motivul pentru care tranzacţia a fost refuzată: lipsă fonduri, conexiunea internet etc. Această chitanţă nu poate fi dată de dispozitivul de copiat carduri. De asemenea, înainte de a autoriza o plată prin introducerea codului PIN sau prin semnarea chitanţei, verifică dacă suma scrisă pe chitanţă sau pe ecranul terminalului POS este corectă.

4. Nu da informaţiile personale prin telefon sau prin email!

Visa, băncile membre sau orice altă organizaţie nu îţi vor cere niciodată prin email sau telefon detalii personale, de securitate sau legate de card. De fapt, infractorii profită de naivitatea posesorilor de carduri printr-o modalitate denumită phishing, adică prin crearea şi utilizarea unor e-mailuri şi pagini de internet frauduloase, concepute astfel încât să semene cu cele ale companiilor cunoscute de posesorii de carduri. Ameninţarea pe care o reprezintă fenomenul de phishing este minoră, dar întotdeauna e bine să fii prevăzător, în special în perioadele aglomerate la cumpărături. În plus, dacă primeşti un email de acest gen, contactează imediat banca la care ai contul.

5. Apelează la sistemele de protecţie pe internet sau verifică detaliile tehnice ale comercianţilor online!

Siguranţă maximă pentru o tranzacţie cu cardul pe internet poţi avea dacă îţi înregistrezi cardul în platforma Verified by Visa (mai exact stabileşti un mesaj de întâmpinare şi o parolă) şi plăteşti doar pe siteurile înrolate în acest serviciu. Dacă vrei să plăteşti cu cardul la comercianţii care nu sunt înrolaţi în această platformă, ia-ţi următoarele măsuri de precauţie: verifică reputaţia site-ului, nu furniza codul PIN, verifică dacă în subsolul paginii apare simbolul unei chei sau lacăt şi dacă adresa site-ului începe cu https:// în loc de http://, păstrează o dovadă a tranzacţiei, citeşte procedurile de livrare şi returnare de pe site-ul magazinului şi caută un număr de contact sau adresă de email şi notează-le în cazul în care vei avea nelămuriri.

Directorul Visa Europe pentru România a menţionat faptul că la nivel european şi mondial se observă că, în condiţiile în care s-a intrat cu cardul cu cip pe piaţă, frauda din mediul fizic a migrat către mediul online. "Paza bună trece primejdia rea, iar la un moment dat şi România ar putea fi luată în atenţia unor infractori şi trebuie să fim pregătiţi. De aceea, vrem ca din ce în ce mai multe carduri şi comercianţi să fie înrolaţi în Verified by Visa, care oferă siguranţă aproape deplină pentru cumpărăturile cu cardul pe internet", a explicat Creţu.

Concluzionând, Creţu recomandă românilor următorii paşi pentru a avea un plus de siguranţă pentru card: "Să se asigure că nimeni nu ştie şi nu vede codul PIN, să nu scape cardul din ochi atunci când îl înmânează pentru efectuarea unei plăţi, să nu îşi dea niciodată datele personale prin email sau telefon şi să-şi înroleze cardurile în platforma Verified by Visa".

Notă: Pentru întrebări legate de plăţile cu cardul pe internet puteţi scrie la adresa plationline[at]evz.ro sau vizitaţi www.visa.ro pentru mai multe informaţii.

Citeşte mai mult...
 
10 lucruri de ştiut despre protejarea cardurilor pe internet PDF Imprimare Email

Autor: Marius Pîrloiu / Sursa: EVZ.ro

online paymentAi fost rezervat în a face cumpărături online cu cardul de teama fraudei? Ştiai că ţi se oferă o protecţie aproape totală pentru aceste tranzacţii? Află 10 lucruri esenţiale despre sistemele de protecţie a cardurilor pe internet, cum ar fi Verified by Visa.

Prin Verified by Visa a fost adăugat un nivel suplimentar de securitate care verifică legitimitatea ambelor părţi implicate într-o tranzacţie. După înregistrarea în sistem, vei beneficia de protecţie de fiecare dată când faci o plată online cu cardul Visa la oricare din cei peste 300.000 de comercianţi online din Europa si aproximativ 500 de comercianţi înregistraţi din România.

1. Cum se face înregistrarea?

Poţi să te înrolezi dacă banca emitentă a cardului oferă acest sistem, direct pe site-ul băncii, de cele mai multe ori în cadrul unei secţiuni separate. Totodată, în cazul în care eşti obişnuit cu plăţile online cu cardul, nu se poate să nu fi observat în ultimul timp că în cursul unei achiziţii de pe internet ajungi să fii întrebat dacă doreşti sa-ţi activezi cardul într-unul din sistemele de protecţie pe internet – Verified by Visa sau Mastercard SecureCode.

Nu ai de ce să te temi. Pagina opţională care îţi apare este generată de banca de la care ai cardul, prin care ţi se cer trei date de autentificare şi adresa de e-mail. În timpul înregistrării, vei stabili un mesaj de întâmpinare şi o parolă.

Apoi, de fiecare dată când vei intra să cumperi de la unul din magazinele de pe internet înrolate în standardul 3D Secure îţi va apărea mesajul de întâmpinare pe care doar tu şi banca îl ştii şi apoi ţi se va cere să introduci parola, cunoscută doar de tine.

Citeşte mai mult...
 
Află cum poţi cumpăra online în deplină siguranţă PDF Imprimare Email

Autor: Marius Pîrloiu| Sursa: EVZ.ro

Cât timp pierzi lunar ca să îţi faci cumpărăturile direct în magazin, deşi te informezi pe internet? Fă-ţi măcar o dată cumpărăturile online şi te vei convinge că poţi plăti sigur şi mai rapid.

În materialul de faţă, îţi vom arăta cum să te asiguri că nimeni nu-ţi poate cheltui vreun ban de pe card pe internet dacă ai plătit deja cu el online sau dacă pur şi simplu l-ai pierdut sau uitat undeva.

Ştim că auzi aproape zilnic poveşti despre problemele generate de utilizarea cardurilor pe internet, dar nimeni nu îţi menţionează că siguranţa deplină a cardului tău depinde doar de un pas făcut de tine: înregistrarea cardului în sistemele de protecţie pe internet! Ce reprezintă aceste sisteme?

În fapt, vorbim de două platforme - Verified by Visa şi Mastercard SecureCode - care au la bază standardul 3D Secure. Vorbim de fapt de sisteme suplimentare de securitate, extrem de simplu de utilizat, care verifică legitimitatea ambelor părţi în tranzacţie după ce tu te înregistrezi şi îţi stabileşti singur o parolă cunoscută doar de tine.

Citeşte mai mult...
 
Cumpără online, în siguranţă PDF Imprimare Email
Duminică, 18 Septembrie 2011 10:15

VISA îţi oferă încredere totală prin Verified by VISA

 Fie că faci o comandă pentru un laptop sau eşti îngrijorat de furtul de identitate, plăteşte online cu cardul tău Visa pentru a avea mereu o încredere deplină.Dacă îţi place să faci cumpărături pe Internet, vei fi fericit să ştii că nu există nicio modalitate mai sigură de a plăti pentru achiziţiile tale decât utilizând cardul tău Visa.

Dacă eşti victima unui furt de identitate sau a unei fraude şi cineva foloseşte cardul tău Visa, ne vom asigura că primeşti înapoi fiecare leu. Aceasta înseamnă că poţi căuta şi cumpăra cu încredere deplină.

Dacă te înregistrezi în Verified by Visa, vei obţine un nivel şi mai mare de securitate. Vei putea să faci cumpărături pe Internet în condiţii de siguranţă, ştiind că fiecare tranzacţie a ta necesită un cod de autentificare înainte de a putea fi procesată.

Verified by VISA

Visa oferă serviciul Verified by VISA pentru a adăuga încă un nivel de securitate tranzacţiilor efectuate.

Cumpărăturile online sunt la fel de sigure ca în magazinele tradiţionale şi este bine de ştiut că:

  • dacă ai fost victima unei fraude online
  • dacă produsele comandate nu au fost livrate
  • dacă ai primit produsul greşit
  • dacă pachetul primit este deteriorat
  • dacă agenţia de turism / compania aeriană dă faliment înainte să pleci în excursie sau în timp ce eşti plecat

Şi ai plătit cu cardul tău Visa, îţi poţi primi banii înapoi (în funcţie de condiţiile şi termenii băncii emitente).

Vă rugăm să contactaţi banca dumneavoastră pentru mai multe detalii în legătura cu paşii necesari să fie urmaţi pentru a primi banii înapoi.

Pentru mai multe detalii despre Verified by VISA şi Siguranţa pe Internet vă recomandăm să accesaţi situl www.visa.ro şi secţiunea cu Întrebări frecvente despre Verified by VISA.

EuPlătesc.ro participă activ si sprijină campania Visa de promovare a plăţilor online cu cardul bancar - Septembrie 2011.

 


   
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru detalii, va rugam sa consultati Politica de confidentialitate
OK
x